Słowniczek pojęć związanych z otyłością

12 lutego 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

grubsza

Tłuszcz wewnętrzny, potocznie zwany również brzusznym (med. tłuszcz trzewny) to rodzaj metabolicznie aktywnego tłuszczu, który otacza organy wewnętrzne. Jego nadmiar w organizmie zwiększa ryzyko pojawienia się chorób niebezpiecznych dla życia, takich jak cukrzyca typu 2, czy choroby serca. Ten typ tłuszczu różni się od tłuszczu odkładanego pod skórą (zwanego tkanką tłuszczową podskórną), który jest wyczuwany po uszczypnięciu.

Zagrożenie związane z obecnością nadmiaru tłuszczu wewnętrznego wynika z odkładania się go wewnątrz oraz wokół ważnych narządów, takich jak wątroba i nerki, położonych w środkowych partiach organizmu. Ten typ tkanki tłuszczowej lekarze uważają za najbardziej niebezpieczny ze względu na jej większą aktywność w porównaniu z podskórną tkanką tłuszczową. Oznacza to, że uwalnia ona do krwiobiegu substancje chemiczne odpowiedzialne za problemy zdrowotne powiązane z nadmierną masą ciała, takie jak cukrzyca, choroby serca i udar mózgu. W przypadku sylwetki typu „jabłko” istnieje ryzyko posiadania dużych ilości ukrytej tkanki tłuszczowej i wiążące się z tym większe niebezpieczeństwo wystąpienia wymienionych problemów zdrowotnych.

Nadwaga określana jest poprzez BMI (ang. Body Mass Index), czyli współczynnik masy ciała. BMI obliczamy dzieląc masę ciała podaną w kilogramach przez wzrost podniesiony do kwadratu (podany w metrach). Wynik tego równania plasuje się następująco: Niedowaga < 18,5 Waga w normie 18,5 – 24,9 Nadwaga 25 – 29,9 Otyłość stopnia I 30 – 34,9 Otyłość stopnia II 35,00 – 39,99 Otyłość stopnia III >40.

Cukrzyca typu 2, nazywana też cukrzycą insulinoniezależną, to choroba metaboliczna, charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki. Cukrzyca typu 2 charakteryzuje się opornością na insulinę, względnym niedoborem insuliny i hiperglikemią. Zasadą współczesnej terapii cukrzycy jest leczenie wszystkich zaburzeń towarzyszących chorobie, zmianę aktywności fizycznej oraz zmianę diety.

Choroby serca to dolegliwości związane z otyłością, która ma znaczący wpływ na pracę serca. Otyłość pośrednio powoduje przewlekłe schorzenia serca, jak choroba wieńcowa czy miażdżyca.

Odchudzanie to nie tylko sposób na osiągnięcie lepszego wyglądu. Jest to także warunek zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Ważnymi elementami jest wytrwałość i silna motywacja. Konieczne jest stworzenie optymalnego programu odchudzającego, w którego skład powinna wchodzić zdrowe odżywianie się  oraz ćwiczenia fizyczne.

alli – lek, który wspomaga odchudzanie. Stosowaniu alli towarzyszy program wsparcia wymagający pewnego wysiłku i zaangażowania stosującego go pacjenta. Badania kliniczne potwierdziły, że kuracja alli pomaga zwiększyć skuteczność odchudzania o 50%
w porównaniu ze stosowaniem samej diety. Jej działanie polega na niedopuszczaniu do wchłaniania przez organizm pewnej ilości spożywanych tłuszczów, dzięki czemu na każde 2 kilogramy zrzucone w wyniku stosowania diety, alli pomaga schudnąć kolejny kilogram. alli jest pierwszym i jedynym lekiem odchudzającym dopuszczonym do sprzedaży bez recepty w krajach Unii Europejskiej.