Sos cebulowo-śliwkowy

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Sos cebulowo-śliwkowy

Czas : 30 minut

Składniki :
1 cebula
8 suszonych śliwek bezpestkowych ( kalifornijskie lub wędzone )
1 szklanka bulionu ( może być z kostki bulionowej – ja biorę cielęcy , ale może być
drobiowy )
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
1 łyżka utartego suchego piernika ( lub razowego chleba )
pieprz mielony
sos sojowy
1 łyżka oleju ( słonecznikowy )
1 łyżka masła

Cebulę pokroić w piórka , a śliwki w paseczki . W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę . Dodać śliwki i bulion . Dusić na małym gazie 25 minut. Dodać śmietankę i piernik ( lub chleb ).Dusić 5 minut aż piernik ( lub chleb się rozgotują , a sos zagęści ). Doprawić sosem sojowym i pieprzem .

 

nadesłane: Babciagramolka