Międzynarodowy Dzień bez Mięsa

20 marca 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zostań jednodniowym wegetarianinem! Jest ku temu okazja – 20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa. Okazja idealna, bo nazajutrz pierwszy dzień wiosny, która na powrót wniesie do naszych kuchni świeże warzywa i owoce!

Idea Międzynarodowego Dnia bez Mięsa (ang. Meatout Day) narodziła się w Ameryce w 1985 roku. Od początku inicjatywa miała na celu wskazywać na zalety wegetariańskiego stylu życia oraz istotną rolę warzyw, owoców i zbóż w naszej codziennej diecie. Obecnie w wielu stanach USA 20 marca organizuje się festiwale propagujące zdrowe odżywianie oraz pokazy i warsztaty uczące przyrządzania dań wegetariańskich. Obecnie Dzień bez Mięsa zyskał popularność także w Europie.

Wiosna na stole
Data nie jest przypadkowa – Dzień bez Mięsa poprzedza pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, a to znak, że nadchodzi czas, kiedy znowu możemy zajadać się świeżymi warzywami! To wielka zachęta, by tego dnia zrezygnować z mięsa, stać się „świątecznymi wegetarianami” i na nowo odkryć cudowne zalety warzyw!
To bomba! Witaminowa bomba!
Warzywa to witaminowa bomba – to hasło każdy słyszał pewnie setki razy. Ale nie ma się czemu dziwić, bo to po prostu prawda! „Kapusta, szczypiorek, natka pietruszki oraz szpinak są bogate w witaminę C. Natomiast warzywa pomarańczowe i żółte, takie jak marchew, dynia, kabaczek, papryka, pomidory, oraz zielone, czyli sałata, brokuły, szpinak i szczypiorek to naturalne źródła prowitaminy A, inaczej beta-karotenu. Witamy E powinniśmy szukać w papryce, a likopenu w pomidorach” – przypomina Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Należy jednak pamiętać, że najwięcej witamin mają warzywa spożywane na surowo. Obróbka termiczna powoduje utratę wielu składników odżywczych. Na przykład kapusta, zawierająca dużo witaminy C, podczas ugotowania traci jej znaczne ilości. Jaki z tego wniosek? Powinniśmy jak najczęściej przyrządzać w kuchni surówki i sałatki! Wybór mamy ogromny – bogactwo dostępnych w naszym kraju warzyw daje niemal nieograniczone możliwości tworzenia warzywnych kompozycji!

Dla zdrowia i urody
Oprócz zasobności w witaminy oraz składniki odżywcze, do jedzenia warzyw powinny zachęcić nas także inne ich zalety. Warzywa charakteryzują się niską wartością kaloryczną i prawie w ogóle nie posiadają tłuszczów. Posiadając stosunkowo dużą objętość, potrafią zaspokoić apetyt na dłuższy czas. Dzięki temu sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki. Ponadto warzywa i owoce mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Warzywa i owoce 5 razy dziennie!
Żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska, rekomenduje, zgodnie z międzynarodowymi zaleceniami, jedzenie warzyw i owoców w różnej postaci 5 razy dziennie. Jak to zrobić? To wcale nie takie trudne! Oto krótka ściąga!
Do śniadania wypij szklankę soku wyciśniętego z owoców, np. z pomarańczy.
Na lunch zjedz smakowitą sałatkę.
Propozycje: sałatka z zielonego groszku i pomarańczy, sałatka z zielonej fasoli i pomidorów.
Do obiadu dołącz surówkę.
Propozycje: puszysta surówka z selera, surówka z rzodkiewki, surówka z kapusty z suszonymi owocami lub sałatka colesław z rodzynkami.
Zamiast słodkiej przekąski, wybierz owoc, np. jabłko, banan.
Na kolację na kanapkę zamiast wędliny połóż pomidory, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek lub inne lubiane przez ciebie warzywa.
Zapraszasz znajomych na wieczór? Zamiast serwowania słonych przekąsek, oczaruj ich nietypowymi połączeniami warzyw i owoców.
Propozycje: sałatka z burakiem i truskawkami, sałatka z dressingiem malinowym.