Ryba w sosie pomidorowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 1kg filetów rybnych z dorsza, 2 szkl. mleka, sól, pieprz.
Rybę umyć, przełożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie wyjąć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Sos: 1/2 szkl. oleju, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu jabłkowego, łyżka musztardy węgierskiej, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 3 płaskie łyżki cukru, sól.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rybę posmarować sosem, ułożyć na tacce aluminiowej i piec ok. 25 min. W połowie pieczenia obrócić rybę na drugą stronę i ponownie posmarować sosem.