Ryż z szafranem na bulionie
Ryż z szafranem na bulionie :
Można podawać jako dodatek do II dań ( drób, ryby, warzywa ), lub samodzielne danie wegetariańskie ( jeśli użyje się do dotowania wywaru z warzyw ).
Czas ; 30 minut + 30 minut w cieple
Składniki :
2 łyżki masła
30 dag suchego ryżu parabolicznego
1 litr bulionu drobiowego ( lub wywaru z warzyw , w ostateczności może być bulion z kostki rosołowej lub warzywnej Knorra )
1/3 łyżeczki szafranu
W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło .Wsypać ryż i mieszając smażyć przez kilka minut. Zalać bulionem i dodać szafran. Zmniejszyć gaz i dusić ryż pod przykryciem ( od czasu do czasu mieszając ) aż wchłonie całkowicie płyn .Zawinąć garnek w koc ( wsadzić tak zawinięty w pościel ) i zostawić na 30 minut aż ryż zrobi się sypki. Przed podaniem rozmieszać tak by ryż rozdzielił się na ziarenka .
Dzięki dodaniu szafranu ryż nabiera pięknego złocistego koloru i lekko korzennego smaku ( proponuję spróbować ugotować pierwszy raz ryż z minimalną ilością szafranu bo nie wszystkim odpowiada jego smak )
nadesłane: Babciagramolka