Owsiane śniadanie – numer 1 dla zdrowia

14 lutego 2012, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Nie ma śniadania zdrowszego niż owsianka – mawiały nasze babcie i mamy. Oczywiście – miały rację! Tajemnica mocy tej potrawy tkwi w jednym z najwartościowszych pod względem prozdrowotnym zbóż – popularnym owsie. Ci, którzy nie przepadają za tradycyjną owsianką, znajdą na rynku produkty, które są dla nich doskonałą alternatywą.

–  Najwartościowsze pod względem odżywczym  produkty na bazie owsa produkowane są z jego pełnego ziarna, poddawanego jedynie obłuskiwaniu.  – mówi Anna Warpechowska z firmy GRANEX.  Wprowadzenie ich do swojej codziennej diety to mądra decyzja, która wpłynie pozytywnie na stan naszego zdrowia oraz długość życia. Talerz płatków owsianych z dodatkiem mleka zapewni nam moc substancji odżywczych i sporą porcję energii, tak potrzebną o poranku.

Po pierwsze – pamięć i spokój
Produkty na bazie owsa dostarczają komórkom mózgowym i nerwowym sporą dawkę witamin z grupy B. Witamina B6 poprawia pamięć i koncentrację, pomagając w szybszym przyswajaniu wiedzy. Produkty z owsa warto jeść w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego, a już z całą pewnością – podawać dzieciom w wieku szkolnym – mówi Marzena Grząbkowiak z firmy Profidiet.  Witamina B1 oraz kwas pantotenowy przeciwdziałają z kolei rozdrażnieniu, działają antydepresyjnie i likwidują zły nastrój.

Po drugie – zdrowe ciało
Owies i jego przetwory są źródłem cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. – Owies zawiera najwięcej tłuszczu spośród wszystkich zbóż, jednak jest on niezwykle cenny, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, odgrywające dużą rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Organizm człowieka nie potrafi wytworzyć ich samodzielnie, stąd produkty na bazie owsa są szczególnie ważne w codziennym żywieniu – mówi Marzena Grząbkowiak. Wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego sprawia, że produkty owsiane działają jak przysłowiowa „szczotka”, dbając o stan układu pokarmowego oraz usuwając z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Owies jest ponadto zbożem najbogatszym w białko, wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów, stanowi również cenne źródło magnezu, żelaza i witamin. Warto pamiętać również o zawartej w owsie witaminie B6, która wpływa pozytywnie na produkcję czerwonych krwinek, a tym samym pomaga w zapobieganiu anemii.

Po trzecie – szczupła sylwetka
Produkty na bazie pełnych ziaren owsa są doskonałym źródłem węglowodanów, co docenią przede wszystkim osoby prowadzące aktywny tryb życia oraz uprawiające sport. Wysoka zawartość błonnika czyni je również odpowiednimi dla osób odchudzających się – błonnik pokarmowy, spowalniając opróżnianie żołądka, na długo zapewnia uczucie sytości.

Nie tylko płatki owsiane
Na rynku dostępnych jest wiele produktów na bazie pełnych ziaren owsa, wśród których prym wiodą płatki owsiane. Trzeba jednak przyznać, że nie wszyscy przepadają za owsianką – szczególnie dzieci niezmiernie trudno namówić do jej regularnego jedzenia. Wymagającym smakoszom, którym znudziła się tradycyjna owsianka, proponujemy smaczną alternatywę – Poduszki Owsiane. Produkowane są z pełnych ziaren owsa, na bazie płatków owsianych, dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze tego zboża – mówi Anna Warpechowska z firmy GRANEX. Na wartościach odżywczych ich zalety się jednak nie kończą – uzupełnia je ciekawa forma połączona z lekko słodkim smakiem. Lekkie i kruche Poduszki skuszą z pewnością nawet największego niejadka, świetnie sprawdzając się również w roli przekąski do podjadania o każdej porze dnia.

file1329206000