Trufle czekoladowo – orzechowe z posmakiem spirytusu – konkurs na poprawe humoru

21 stycznia 2012, dodał: Nie - Typowe Wypieki
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 24 trufelki:
Suche:
250 gr gorzkiej czekolady*
150 gr brązowego cukru
60 gr orzechów włoskich
1 łyżka cukru waniliowego burbońskiego

Mokre:
250 ml mleka sojowo – ryżowego lub sojowego
4 łyżki spirytusu


Pozostałe:
2 łyżki lekko zmielonych pistacji bez soli
2 łyżki lekko zmielonych migdałów
2 łyżki kakao

Sposób wykonania:

Do garnczka wlać mleko, dodać czekoladę, zmielone na mączkę orzechy, cukier i spirytus. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Odstawić i czekać do momentu, aż masa będzie prawie twarda, ale jeszcze taka, z której będzie można uformować kulki. U  mnie trwało to ponad 2 godziny.
W międzyczasie:
Płaską, dużą formę lub plaski talerz, wyłożyć papierem piekarniczym. W trzech miseczkach umieścić „pozostałe składniki”, w których będziecie obtaczali kulki.
Kiedy masa jest już gotowa formujemy w  dłoniach małe kulki, a następnie obtaczamy w jednej z trzech miseczek. Kładziemy na formę wyłożoną papierem. Kiedy trufelki będą gotowe, wkładamy do lodówki aby stężały.

*Używam zwykle gorzką, 72% lub 85%, czekoladę, a gdy zajdzie potrzeba dodaję cukier brązowy.

file1327158690