Bajaderki orkiszowe z bakaliami i z rumem – konkurs „na poprawę humoru”
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 24 duże bajaderki:
Suche:
750 gr ciasta czekoladowego
200 gr ulubionej czekolady, może być bakaliowa
140 gr drobno zmielonych orzechów włoskich
750 gr ciasta czekoladowego
200 gr ulubionej czekolady, może być bakaliowa
140 gr drobno zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
Mokre:
250 gr kwaskowatego dżemu, niesłodzonego, albo nisko-słodzonego
200 ml mleka sojowo – ryżowego lub sojowego
140 ml złotego rumu (u mnie Bacardi Gold)
100 gr rodzynków
5 łyżek cukru z agawy4 łyżki miękkiego masła
Pozostałe:
Do obtaczania bajaderek:
100 gr startej, gorzkiej czekolady
100 gr wiórków kokosowych
100 gr startej, gorzkiej czekolady
100 gr wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
W dużym naczyniu pokruszyć ciasto. Dodać mleko. Dobrze wymieszać. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, wszystkie \”suche\” i \”mokre\” składniki, a na końcu rum. Dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż będzie prawie twarde. Następnie formować kule, przeturlać w czekoladzie lub w wiórkach, wkładać do papilotek, albo układać na papierze piekarniczym. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężały.