Bajaderki orkiszowe z bakaliami i z rumem – konkurs „na poprawę humoru”

21 stycznia 2012, dodał: Nie - Typowe Wypieki
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 24 duże bajaderki:
Suche:
750 gr ciasta czekoladowego
200 gr ulubionej czekolady, może być bakaliowa
140 gr drobno zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao

Mokre:

250 gr kwaskowatego dżemu, niesłodzonego, albo nisko-słodzonego
200 ml mleka sojowo – ryżowego lub sojowego
140 ml złotego rumu (u mnie Bacardi Gold)
100 gr rodzynków
5 łyżek cukru z agawy4 łyżki miękkiego masła

Pozostałe:
Do obtaczania bajaderek:
100 gr startej, gorzkiej czekolady
100 gr wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

W dużym naczyniu pokruszyć ciasto. Dodać mleko. Dobrze wymieszać. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, wszystkie \”suche\” i \”mokre\” składniki, a na końcu rum. Dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż będzie prawie twarde. Następnie formować kule, przeturlać w czekoladzie lub w wiórkach, wkładać do papilotek, albo układać na papierze piekarniczym. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężały.

file1327158507



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz