Tort czekoladowo-miętowy

13 stycznia 2012, dodał: krokodyl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 20 dag.mąki tortowej
  • 15 dag.masła
  • 15 dag.cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 750ml.śmietanki kremówki
  • 3 torebki cukru waniliowego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 8 kropli miętowych
  • kilka listków mięty


Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Podczas ucierania dodawać kolejno po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto piec w tortownicy 40 minut w temp. 190 stopni. Ostudzić. Pokroić na 4 równe krążki.
Żelatynę namoczyć,a gdy spęcznieje rozpuść podgrzewając.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Dodać krople miętowe i posiekane listki mięty. Połączyć z żelatyną. Tężejącym kremem przełożyć krążki ciasta. Kremem posmarować także wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...