Tort czekoladowo-miętowy

13 stycznia 2012, dodał: krokodyl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 20 dag.mąki tortowej
  • 15 dag.masła
  • 15 dag.cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 750ml.śmietanki kremówki
  • 3 torebki cukru waniliowego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 8 kropli miętowych
  • kilka listków mięty


Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Podczas ucierania dodawać kolejno po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto piec w tortownicy 40 minut w temp. 190 stopni. Ostudzić. Pokroić na 4 równe krążki.
Żelatynę namoczyć,a gdy spęcznieje rozpuść podgrzewając.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Dodać krople miętowe i posiekane listki mięty. Połączyć z żelatyną. Tężejącym kremem przełożyć krążki ciasta. Kremem posmarować także wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.