Aromatyczne piersi z kurczaka w marynacie winno-pomarańczowej

10 stycznia 2012, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

filet z kurczaka/pierś/ – 1 szt.podwójna

pomarańcza – 3 szt.

wino czerwone – 1,5 szkl.

oliwa – 2 łyżki

sól i pieprz do smaku

rozmaryn – 1/2 łyżeczki.

Wykonanie:

Piersi kurczaka umyć, zalać połową wina i najlepiej wstawić na noc do lodówki. Następnie je wyjąć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Na patelnię wlać olej i usmażyć piersi. Pomarańcze/2 szt./ obrać, podzielić na drobne kawałki, dodać do kurczaka, podlać pozostałym winem, dodać przyprawy i dusić potrawę do miękkości.
Wyjąć mięso a powstały sos włożyć do blendera, zmiksować i polać nim mięsko.  Podawać z ryżem lub białym pieczywem. Udekorować pozostałą pomarańczą.
Smacznego!

file1326231696



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz