Sos mięsno-cebulowy

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Sos mięsno-cebulowy

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

0,5 kg wieprzowiny ( łopatka, od szynki , biodrówki bez kości , itp. )
3 cebule
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki smalcu
2 łyżki oleju
sos sojowy
papryka mielona
curry
pieprz mielony
3 łyżeczki mąki
3 szklanki wody

Mięso pokroić na 4 kawałki , natrzeć przyprawami . Cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać smalec ( olej ), włożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Dołożyć cebulę , liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę , doprowadzić do wrzenia , a następnie dusić na małym gazie aż mięso będzie bardzo miękkie , a cebula prawie się rozgotuje .Wyjąć mięso i rozdrobnić ( powinno się pod naciskiem widelca rozpadać na ,, strzępki „).Włożyć mięso do sosu. Wymieszać. Mąkę rozetrzeć z 2 łyżkami oleju i zagęścić nią sos . Mieszając zagotować sos . Doprawić do smaku sosem sojowym i pozostałymi przyprawami .

 

nadesłane: Babciagramolka