Jak prawidłowo się odżywiać – porada eksperta

30 listopada 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pytanie czytelniczki:

Szanowna Pani, mam 25 lat, uczę się, pracuję oraz uprawiam różne dyscypliny sportu (pływanie, jazda na rowerze, gimnastyka). Dla polepszenia pracy umysłowej oraz kondycji fizycznej, zacząłem zdrowo się odżywiać. Jem: pieczywo pełnoziarniste, warzywa, owoce, płatki owsiane i ryby (ze sklepu: w galarecie i w puszkach); ograniczyłem spożywanie produktów z dużą zawartością cholesterolu. Proszę o informację: co mam dołożyć, a co ująć z mojej diety?, jakie ryby i w jakiej postaci najlepiej jeść?

Gratuluję zmiany stylu życia i życzę wytrwałości! pieczywo pełnoziarniste i inne produkty z pełnego przemiału powinny stanowić podstawę zdrowej diety. Pieczywo razowe, z ziarnami, grube kasze czy razowe makarony muszą się znaleźć na naszym stole przynajmniej 4 razy dziennie. Warzywa warto włączać do każdego posiłku – optymalnie, powinny pojawić się w naszym menu 5 razy dziennie. Inaczej jest z owocami – te możemy spożywać 2 razy dziennie – głównie ze względu na fruktozę, cukier owocowy, który (w dużym skrócie) w nadmiarze przekształca się w dodatkowe kilogramy. Jeśli zaś chodzi o ryby – warto jest spożywać 2 razy w tygodniu. Najlepsze są morskie, gdyż są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te obniżają stężenie trójglicerydów podwyższając frakcje korzystnego cholesterolu – HDL. Wpływają korzystnie na pracę mózgu i układu nerwowego, poprawiają stan skóry. Do ryb bogatych w omega-3 należą: tuńczyk (ale o nim jeszcze dwa zdania niżej), łosoś, sardynki, makrela i śledź. Z pośród innych produktów mogących wzbogacić dietę w te kwasy należą też oleje roślinne – lniany i rzepakowy oraz soja, orzechy i żółtko jaja. Najzdrowsze są ryby młode, niestety tuńczyk do nich nie należy, tuńczyk jest odławiany po około 10 latach życia. Tak długi czas życia powoduje, że w jego mięsie kumulują się spore ilości zanieczyszczeń i metali ciężkich, w tym niebezpieczna dla zdrowia rtęć. Poza zawartością rtęci, mają one drugą wadę – podczas przetwarzania ryby do gotowego produktu w puszce zdecydowana część cennych składników, w tym kwasów omega-3 ginie. Dlatego nie polecam zbyt częstego spożywania ryb w puszkach. Dość popularne są także ryby wędzone, te niestety także powinny znajdować się na naszym stole nie częściej niż 2 razy w miesiącu. Zbyt duża ilość soli oraz szkodliwe działanie procesu wędzenia powoduje, że produkt ten nie powinien być zbyt często spożywany. Zdecydowanie najlepszym pomysłem jest zakup świeżej ryby i samodzielne przyrządzenie jej w domu – na parze lub w piekarniku. Poza tym co jemy szalenie ważne jest także to w jaki sposób nawadniamy organizm – na pierwszym miejscu powinna się znaleźć woda mineralna, następnie herbaty ziołowe oraz czarna i zielona herbata bez cukru, raz dziennie z powodzeniem można wypić sok warzywny lub świeżo wyciskany sok owocowy. Jeśli nie ma przeciwwskazań medycznych kawa z mlekiem, ale bez cukru również może zagościć w naszym menu.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...