Skrzydełka w konfiturze z płatków róży

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Aż mnie korci na nowe smaki marynat. Wystarczy , że o czymś pomyślę. Wyjęłam z zamrażarki skrzydełka, a potem nieopatrznie spojrzałam na konfiturę z płatków róży. No i bum – już się nie chciało odczepić . A co by było gdyby tak …?

A no smacznie by było. Żałuję tylko, że nie wpadłam na ten pomysł jak były świeże róże .

Czas : 1 godzina + 1 godzina w lodówce

Składniki :

  • 1 kg  skrzydełek kurczaka
  • konfitura z płatków róży
  • 1 łyżka syropu różanego
  • 3 łyżeczki papryki mielonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 jabłka

Umyć i osuszyć skrzydełka .Przygotować pastę przyprawową z 3 łyżek oleju , 1 łyżki konfitury z płatków róży ,  syropu różanego , papryki , pieprzu , soli , maggi .Natrzeć skrzydełka i zostawić na 1 godzinę .

Skrzydełka przełożyć  razem z marynatą do żaroodpornego dodając masło .Podlać 1/3 szklanki wody .Szczelnie przykryć . Wstawić do zimnego piekarnika  .Nastawić temperaturę na 200 * C i piec 45 minut od chwili kiedy piekarnik się nagrzeje .Trzeba sprawdzać pod koniec pieczenia  by się nie przypiekły za mocno .

W czasie kiedy skrzydełka się pieką – z połówek jabłek usunąć gniazda nasienne .Ułożyć w garnuszku i zalać wodą i gotować aż lekko zmiękną  .Przed podaniem wyjąć z wody ( niech w niej leżą by nie ostygły ) i na każdej połówce położyć łyżeczkę konfitury różanej .

Podawać z ryżem gotowanym na bulionie.

file1322245772