Lekki Bananowiec

16 listopada 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Biszkopt jasny z kawałkami czekolady

Masa bananowa:

1 duży banan lub 2 mniejsze
1 opak. śmietany śnieżki w proszku
ok. 250 ml mleka (do żelatyny+śnieżki)
2 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:

1 banan
cukier puder
6 kostek gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka

Banany obrać i zmiksować na jednolitą masę. Zagotować 1/4 szklanki mleka i rozpuścić w nim żelatynę. Śnieżkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śnieżki wkręcać po łyżce masę bananową. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę.
Biszkopt przekroić na 3 części. Przełożyć go masą bananową i odstawić do lodówki żeby stężała. Wierzch posypać przesianym cukrem pudrem.
Banana obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na środku wzdłuż ciasta. Zalać połówki banana czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z mlekiem. Schłodzić w lodówce.

file1321462139