Zupa maślakowa
Artykuł zewnętrzny
1. Zupa maślakowa
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 60 minut
500 g mrożonych maślaków
1/4 pęczka włoszczyzny
200 g ziemniaków
1 cebula
50 g masła
100 ml śmietanki 30%
Przyprawy KAMIS:
4 Liście laurowe
3-5 szt. Ziela angielskiego
Pieprz czarny mielony
Sól morska w młynku
Włoszczyznę pokroić w paski, zalać wodą i ugotować wywar. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Cebulkę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, dodać pokrojone w grube paski maślaki. Wszystko smażyć jeszcze przez kilka minut a następnie przełożyć do wywaru. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec wlać śmietanę, doprawić pieprzem i solą.