Rafaello z ajerkoniakiem
Przepis bardzo prosty. Ciasto dla osób dorosłych ze względu na dodany ajerkoniak.
Składniki:
Biszkopt:
– 9 jajek
– szklanka cukru
– cukier waniliowy
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
– spirytus
Masa:
-1/2 litra śmietanki kremówki
– 2 śmietany „Śnieżki”
– 20 dkg kokosu
– 2 białe czekolady
– 3/4 szklanki ajerkoniaku
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, stopniowo żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 2 placki lub jeden i przekroić na pół po upieczeniu.
Masa: ubić śmietanę ze „Śnieżką”, dodać kokos, rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę i ajerkoniak.
Biszkopty skropić spirytusem i przełożyć 3/4 masy. Resztą udekorować wierzch i posypać kokosem.