Ciasto czekoladowe z gruszkami

19 października 2011, dodał: Grace
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczne, mięciutkie ciasto, a do tego to, co w jesieni najlepsze – gruszki. Na dodatek, przygotowanie tego ciasta nie jest zbyt pracochłonne, dlatego można je upiec nawet w środku tygodnia.

Składniki:
  • 120g miękkiego masła lub margaryny
  • 10 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 3 jajka
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok.500g owoców (w tej wersji: gruszek)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • lody waniliowe

Przygotowanie:

Masło utrzeć na gladką masę z 8 lyżkami cukru. Caly czas ubijając dodać po kolei jajka, a nastepnie make przesiana z kakao o proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, ułożyć na wierzchu gruszki pokrojone w czastki lub kostkę i posypać wierzch 2 łyżkami cukru. Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni.

Przepis pochodzi z bloga: www.gracewkuchni.blogspot.com