Mus z białą czekolada i malinami
Artykuł zewnętrzny
Składniki, 5 porcji:
• maliny
• likier kokosowy Malibu (opcjonalnie)
• kakao
Mus z białą czekoladą:
• 100 g białej czekolady
• 1 duże jajko
• 3 łyżki cukru
• 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% – bardzo zimnej
Przygotowanie:
- Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem (opcjonalnie). Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca.
- Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem.
- Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka.
- Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami.