Czego potrzebuje nasze serce?

17 października 2011, dodał: biforis
Artykuł zewnętrzny

Nie od dziś wiadomo, że aby być silnym i zdrowym, należy przede wszystkim dbać o zbilansowaną dietę i być aktywnym fizycznie. Ta reguła dotyczy także zdrowego serca.

Poznaj najważniejsze substancje niezbędne dla prawidłowego działania Twojego serca, które znaleźć możesz w różnych produktach spożywczych.

Magnez

Zawdzięczamy mu sprawne działanie układu sercowo- naczyniowego i rytmiczne bicie serca.  Niedobór magnezu może doprowadzić do arytmii, a nawet skurczu naczyń wieńcowych. Dzienne zapotrzebowanie na ten minerał wynosi ok. 300-400 mg. Rośnie, jeśli cierpimy na biegunki, zaburzenia hormonalne, długotrwały stres.

Najlepszym źródłem magnezu są: kasze, razowe pieczywo, otręby pszenne, kakao, zielonolistne warzywa.

Omega 3

Te najzdrowsze tłuszcze mają doskonałą opinię wśród kardiologów.  Udowodniono, że zmniejszają ryzyko arytmii serca, obniżają także poziom „złego” cholesterolu. Obniżają tez ciśnienie krwi. Kwasy omega 3 muszą być systematycznie dostarczane organizmowi wraz z pożywaieniem. Doskonałym źródłem kwasów są:

olej lniany i inne oleje roślinne, orzechy włoskie, migdały, warzywa o zielonych liściach, a także oleje z morskich ryb.

Flawonoidy

Sa to związki, które unieszkodliwiają wolne rodniki w organizmie. Najlepiej poznane wśród nich to kwercetyna i rutynas o działaniu wzmacniająym naczynia krwionośne. Badania wskazują, że wyskokiw spożycie tych związków obniża śmiertelność z powodu chorób serca. Znaleźć je można w:

owocach (szczególnie grejfrutach, winogronach, jeżynach, malinach), warzywach (pomidorach, brokułach, sałacie, cebuli), roślinach strączkowych, zielonej herbacie, czerwonym winie, ziołach.

Koenzym Q10

jest nazywany paliwem dla komórek. Należy do antyoksydantów, ponieważ potrafi skutecznie wychwytywać wolne rodniki. Obniża też poziom „złego” cholesterolu. Naturalnym źródłem koenzymu są tłuste ryby morskie, owoce morza, mięso wołowe, olej sojowy.

Lecytyna

Nie bez powodu nazywana jest pogromcą tłuszczu, bowiem oczyszcza ściankim naczyń krwionośnych. Wzmacnia też mięsień serca. Znajdziesz ją, m.in. w:

żółtkach jaj, soi, mięsie, orzechach ziemnych

Kwas foliowy

Zmniejsza zagrożenie chorobą niedokrwienną serca, zawałem, a także zakrzepicą.  Organizm ludzki sam nie jest w stanie wytworzyć kwasu foliowego, dlatego czerpać możemy go z następujących produktów:

warzywa ciemnozielone i pomarańczowe (np. brukselka, natka pietruszki, bób, biała fasola, szpinak, kalafior, sałata), niektóre owoce (jabłka, morele, banany, awokado), pełnoziarniste pieczywo, makarony.

Źródło: „Zdrowe serce”, nr 2, 2011