Grzanciki z kurkami
Artykuł zewnętrzny
kilka kromek czerstwego chleba i trochę grzybów – to niewiele, ale wystarczy by przygotować smaczną przekąskę
Składniki
- kilka kromek pieczywa – chleba zwykłego, razowego albo bułki (najlepszy lekko czerstwy)
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- 25 dkg świeżych kurek
- 1 łyżeczka masła
- 1 czubata łyżka posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka startego ostrego żółtego sera
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
- 1-3 łyżeczki suszonego lubczyku
- do smaku: sól i pieprz mielony
- kilka listków bazylii do dekoracji
- 3 łyżki oleju
Opis przygotowania
Grzyby oczyścić, opłukać, ew. pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać, zeszklić cebulkę, dodać czosnek, grzyby i lubczyk, smażyć na małym ogniu kilka minut. Dodać żółty ser i mieszać aż się rozpuści, doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać bazylię. Kromki pieczywa okroić ze skórki, można też wyciąć z miąższu jakieś ciekawe kształty foremką do ciastek. Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać nieco soli i pieprzu. Obtaczać w tej mieszance kromki chleba i smażyć je na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Na gorące grzanki/tościki, czyli grzanciki, nałożyć po porcji grzybków. Podawać na ciepło, od razu albo wstawić na 2-3 min. do piekarnika pod rozgrzany grill. Przybrać listkami bazylii.