Kurka na placyku
Artykuł zewnętrzny
czyli placuszki z ziemniaków i warzyw z dodatkiem kurek w śmietanie…danie pachnące, smakowite, sycące…nie tylko dla wegetarian…
Składniki
- ok. 0,5 kg kurek
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 nieduża zielona cukinia
- 4-5 ziemniaków średniej wielkości
- po 1 czubatej łyżce siekanego koperku i natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 strączka papryczki chili
- 3/4 szkl. śmietany (najlepiej 22% albo kremówka)
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki mąki pszennej do placków + 1 płaska łyżeczka do grzybów
- do smaku: sól, pieprz
- do smażenia placuszków: olej
- ew. 1 jajko do placków (niekoniecznie)
Opis przygotowania
Kurki oczyszczamy dokładnie, płuczemy i osączamy. Cebulę i czosnek obieramy, chili oczyszczamy z pestek. 3/4 cebuli, czosnek i chili drobno siekamy, przesmażamy na maśle. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy kurki i dusimy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie wlewamy śmietanę, dokładnie rozrobioną z mąką, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy mieszając ok.2 min., zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę zieleniny, mieszamy. Warzywa myjemy. Marchewkę i ziemniaki obieramy i razem z cukinią (cukinia ze skórką!) – ścieramy na średniej tarce jarzynowej, łączymy z pozostałą, startą ćwiartką cebuli. Dodajemy mąkę, resztę zieleniny, ew. jajko (niekoniecznie) doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy niezbyt duże placuszki na rozgrzanym oleju. Kiedy się zezłocą z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy układając na przemian: placek-trochę kurek z sosem-placek-kurki-placek-na wierzch kurki. Ozdabiamy zieleniną i ew. sosem dookoła. llość składników na 3-4 porcje.