Wołowina słodko-kwaśna

30 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny
  • 2 łyżki oleju
  • 6 posiekanych cebul
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • Olej rozgrzać w płaskim rondlu. Włożyć mięso i zrumienić z obu stron, wyjąć, przełożyć na talerz. Cebulę wsypać na tłuszcz po smażeniu mięsa i usmażyć na złoty kolor. Włożyć ponownie mięso, posolić, wlać 3 szklanki wrzącej wody, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości około 2 godziny.
    Wlać sok z cytryny, wsypać cukier, zamieszać, dusić dalsze 10 minut. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem