Czy można smażyć na oleju kokosowym?

19 września 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Olej kokosowy stanowi ważny element pożywienia jednej trzeciej ludności świata. W niektórych regionach Ziemi – na przykład wyspach Oceanii – jest głównym źródłem tłuszczów. Warto, aby zajął naczelne miejsce także w kuchni Europejczyków.

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów świata, o niskiej kaloryczności i wysokiej przyswajalności, bogaty w witaminy i minerały a także w kwas laurynowy – znakomity naturalny środek uodparniający, który znajduje się także w mleku matki. Swoje zalety zdrowotne uzupełnia wyjątkową trwałością. Większość olejów jest bardzo wrażliwa na temperaturę i szybko traci swoje właściwości, gdyż dobroczynne związki rozkładają się w cieple. Oleje te stają się zjełczałe i nabierają przykrego zapachu, który trzeba usunąć poprzez skomplikowany proces produkcyjny. Dlatego często oleje dostępne w sklepie są całkiem pozbawione wartości odżywczych. Inaczej jest w przypadku oleju kokosowego: łańcuchy kwasów tłuszczowych zawarte w oleju kokosowym są bardzo odporne na wysoką temperaturę i nie ulegają łatwo zepsuciu (w tropikach olej kokosowy jest przechowywany w normalnych, nie chłodzonych pomieszczeniach). Olej można przechowywać poza lodówką, należy jednak pamiętać, żeby nie wystawiać go na działanie promieni słonecznych. Dzięki tym właściwościom można go używać do smażenia i pieczenia nawet w wysokich temperaturach bez obaw, że spali się i wydzieli szkodliwe dla zdrowia związki.

Zastosowanie w kuchni

Olej kokosowy w zależności od sposobu tłoczenia może mieć neutralny lub typowo kokosowy delikatny smak, który nie wpływa na końcowy smak przyrządzanej potrawy. Sprawia to, że można używać go do większości potraw. W temperaturze pokojowej (ok. 20 C) ma postać stałą. W takiej formie jest bardzo dobrym zastępnikiem margaryny czy masła i można go używać zamiast nich na przykład do smarowania kanapek. Jeśli chcemy użyć oleju kokosowego w formie płynnej, wystarczy podgrzać go do temperatury powyżej 25 C, umieszczając pojemnik z olejem pod strumieniem ciepłej wody lub wstawić go do wypełnionego wodą naczynia lub umieścić obok grzejnika. Jeśli chcemy przyrządzić potrawę ze składników, które uprzednio chłodziły się w lodówce, musimy dać im trochę czasu w temperaturze pokojowej, gdyż jeśli będą za zimne, olej ulegnie ponownemu zestaleniu.

Olej kokosowy świetnie się wchłania, nie zmienia smaku przyrządzanej potrawy. Idealnie sprawdza się do smażenia i gotowania, w postaci płynnej to świetne dopełnienie orientalnych potraw. To doskonały dodatek do sałatek, serków i zakąsek. Można go dodawać do warzyw, ryżu, makaronu, itp. Bardzo dobrze sprawdza się także do różnego rodzaju deserów, pieczenia ciast czy wyrobu czekolady. Poranne muesli będzie dobrze smakowało, gdy dodamy do niego kilka łyżek oleju kokosowego zmieszanych z sezamem lub cynamonem. Olejem kokosowym z powodzeniem można zastąpić masło czy margarynę, gdyż nadaje się również do smarowania pieczywa. Całkowicie naturalnym olejem kokosowym, który świetnie się sprawdza w celach kulinarnych, jest olej marki KTC (dostępny m.in. w sklepie Helfy http://www.helfy.pl/olej-kokosowy)

Tłuszcz, który odchudza

Ze względu na właściwości wchodzących w jego skład kwasów tłuszczowych olej kokosowy jest znakomitym produktem spożywczym dla osób, które chcą pozbyć się nadwagi. Łańcuchy węgla w nim zawarte są krótsze niż w większości tłuszczów, dzięki czemu olej lepiej się wchłania i nie jest magazynowany w tkankach w postaci tłuszczu i cholesterolu, lecz ulega zamianie na czystą energię. Jego łatwa wchłanialność sprawia, że doskonale nadaje się dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi. Jako tłuszcz pochodzenia czysto roślinnego jest dobrym produktem dla wegetarian i wegan, gdyż zastępuje w zastosowaniach wszystkie tłuszcze zwierzęce.