Ciasto z mirabelkami
składniki:
Jajka duże 3 szt
Mąka pszenna tortowa 1 szklanka
Cukier 3/4 szklanki
Cukier waniliowy 1/2
Dodatkowo:
Mirabelki 1/2 kg
Galaretka cytrynowa
Herbata z cytryną do nasączenia
Polewa czekoladowa
Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Białka ubić z odrobiną soli, cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka z proszkiem. Na końcu dodać mąkę i szybko wymieszać. Ciasto włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką małej tortownicy. Piec 35 minut.
Mirabelki umyć, włożyć do garnka, wlać 1/4 szkl wody. Dusić na wolnym ogniu, aż się rozgotują. Następnie śliwki przetrzeć przez sitko, przełożyć powrotem do garnka (musi być 1 szklanka musu) i wsypać galaretkę cytrynową. Mieszać i lekko podgrzewać aż galaretka się rozpuści. Zostawić aż wystygnie i zacznie tężeć.
Po wystudzeniu, biszkopt przekroić na połowę. Nasączyć lekko herbatą z cytryną i przełożyć Gotową masą mirabelkową. Po wierzchu polać gotową polewą czekoladową.