Jak zrobić domowe Malibu?

19 września 2011, dodał: ag
Artykuł zewnętrzny

Aura pomału zmienia nam się na jesienną, drzewa tracą liście a wakacje odchodzą w niepamięć. Co zrobić by przypomnieć sobie tamte słoneczne i beztroskie chwile? Choć przez moment poczuć się znowu jak na urlopie?

Świetnym sposobem na jesienną chandrę jest urządzenie wakacyjnego wieczoru. Zaproś swoich przyjaciół, koniecznie zaopatrzonych w swoje fotki z urlopu i spróbujcie stworzyć sobie atmosferę letniego wypoczynku. Aby odpowiedni klimat zagościł na waszej imprezie, niezbędne będą egzotyczne przekąski i drinki z parasolką.
W wakacyjny relaks wprowadzą was koktajle z Malibu. Jest to likier kokosowy na bazie rumu, który świetnie komponuje się w drinkach z mlekiem bądź sokiem ananasowym.

Malibu możesz bez problemu kupić w każdym sklepie z alkoholami, ale nie jest to koniczne by cieszyć się jego bajecznym smakiem. Wystarczy, że postąpisz według tego przepisu:

Przygotuj 15 dag wiórków kokosowych, 250 ml spirytusu lub 0,5 litra czystej wódki do tego puszkę mleka skondensowanego słodzonego oraz puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego. Wiórki należy zalać spirytusem bądź wódką i pozostawić na 3-4 dni, nasiąkniętą alkoholem kokosową masę trzeba przecedzić (najlepiej za pomocą gazy) i do powstałego kokosowego spirytusu/wódki wlać dwie puszki wyżej wymienionego mleka. Całość dobrze jest zmiksować, następnie chłodzić w lodówce.

Tak przygotowaną miksturę należy smakować w gronie najbliższych, dzieląc się wspomnieniami z wakacji!