Pączki serowe

25 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 25 dag chudego, białego sera
  • 5 dag margaryny
  • 3 dag rodzynków
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka rumu
  • 4 łyżeczki suchych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej d
  • 1/4 szklanki cukru ucieramy z margaryną, jajkiem i żółtkami na kremową masę. Rodzynki sparzamy, osączamy, mieszamy z mąką, drożdżami i zmielonym serem. Wlewamy rum, mieszamy całość. Ciasto odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dwiema łyżkami wykrawamy z ciasta pączki, porcjami smażymy (przez 5 minut) na rozgrzanym oleju. Dokładnie osączamy na bibułce. Pozostały cukier mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy nim ostudzone pączki.