Zupa zimówkowa

24 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Zimówki to, podobne do opieniek, bardzo smaczne, delikatne grzyby, które rosną od późnej jesieni do wiosny. Czasami nawet pod śniegiem…

Składniki

  • ok.25 dkg kapeluszy zimówek
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 nieduża marchewka
  • po kawałku korzenia pietruszki i selera
  • 3-4 skrzydełka kurze
  • 3-4 łyżki śmietany 12-18%
  • 1 nieduża cebulka
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Opis przygotowania

Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą, ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego; wszystkie warzywa obrać, ziemniaki pokroić w małą kostkę, cebulkę poszatkować drobno, warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej; grzyby oczyścić i dokładnie umyć, małe zostawić w całości, większe można pokroić w paski. Ziemniaki zalać wywarem tylko tyle żeby były przykryte, ugotować; na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, dodać starte warzywa, chwilę smażyć, aż zaczną się złocić, dodać grzyby, jeszcze chwilkę smażyć, przełożyć wszystko do ziemniaków; dolać bulionu [jak ktoś lubi gęstą zupę to niedużo], gotować kilka minut aż grzyby zmiękną, doprawić solą, pieprzem i śmietanką. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

file1259077402



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...