Zupa zimówkowa

24 listopada 2009,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Zimówki to, podobne do opieniek, bardzo smaczne, delikatne grzyby, które rosną od późnej jesieni do wiosny. Czasami nawet pod śniegiem…

Składniki

  • ok.25 dkg kapeluszy zimówek
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 nieduża marchewka
  • po kawałku korzenia pietruszki i selera
  • 3-4 skrzydełka kurze
  • 3-4 łyżki śmietany 12-18%
  • 1 nieduża cebulka
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Opis przygotowania

Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą, ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego; wszystkie warzywa obrać, ziemniaki pokroić w małą kostkę, cebulkę poszatkować drobno, warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej; grzyby oczyścić i dokładnie umyć, małe zostawić w całości, większe można pokroić w paski. Ziemniaki zalać wywarem tylko tyle żeby były przykryte, ugotować; na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, dodać starte warzywa, chwilę smażyć, aż zaczną się złocić, dodać grzyby, jeszcze chwilkę smażyć, przełożyć wszystko do ziemniaków; dolać bulionu [jak ktoś lubi gęstą zupę to niedużo], gotować kilka minut aż grzyby zmiękną, doprawić solą, pieprzem i śmietanką. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

file1259077402



FORUM - bieżące dyskusje

Wydarzenia w Twoim mieście !
Gdy pracowałam na drugie zmiany, omijały mnie wszystkie wydarzenia. Przez kilka lat pracowałam...
Ploteczki - ogólny Off Topic :D
A to prawda. Zastanawiają mnie te stacje badania jakości powietrza. Dziwne, że w...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
U mnie w pracy połowa choruje, ale na przeziębienie, nie na Stratusa, który...
Związki wyznaniowe - dlaczego powst…
Takie grupy zaspokajają jakieś konkretne potrzeby i to skłania ludzi do przynależności. Dodatkowo wspólne...