Chłodnik brzoskwiniowy z grzaneczkami

24 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Jest upał? Macie ochotę na lekką, owocową zupę? Tę przyrządza się błyskawicznie a smakuje…rewelacyjnie! Spróbujcie koniecznie! Zimą można ją podać aby przypomnieć sobie letni czas, wykorzystując brzoskwinie mrożone albo z puszki.

Składniki

  • na 1 porcję:
  • 1 duża, dojrzała brzoskwinia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki śmietany jogurtowej 9% (można dać inną)
  • 1 płaska łyżeczka cukru (jeśli owoc jest bardzo słodki, można zrezygnować z  cukru)
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki cynamonowych grzaneczek
  • 1 łyżka posiekanej, kandyzowanej żurawiny

Opis przygotowania

Brzoskwinia musi być bardzo dojrzała a mleko i śmietana baaardzo zimne! Owoc sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Przekładamy do wysokiego naczynia, wlewamy sok z cytryny, mleko, śmietanę, dodajemy cukier i  miksujemy. Przelewamy na schłodzony (wystarczy kilka minut w zamrażalniku) talerz lub do miseczki, posypujemy cynamonowymi grzaneczkami i suszoną żurawiną, i natychmiast podajemy. Można oprószyć odrobinką cukrem pudrem. Prawda, że szybko się robi? Pyszny chłodnik na upalny dzień!

file1259067116