Sałatka ryżowa z tuńczykiem i trąbkami
ciekawe połączenie smaków – polecam!
składniki:
1 szkl. ugotowanego ryżu basmati Kupiec
1 puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach
- 1 kawałek pora 5-8 cm
- 1 słoiczek 200g marynowanych pieprzników trąbkowych nazywanych popularnie trabkami
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2 pęczka koperku
- do smaku: sól, pieprz biały mielonu
sposób przygotowania: Pora dokładnie umyć, pokroić w pół plasterki, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem, osączyć. Można nie sparzać, ale taki por jest lżej strawny. Grzybki i tuńczyka osączyć z zalewy, rybę nieco rozdrobnić widelcem. Ogórki pokroić w kostkę, koperek posiekać (1-2 łodyżki zostawić do dekoracji). Do miski przełożyć ryż, dodać rybę, ogórki, grzybki (kilka zostawić do dekoracji), pora i koperek. Skropić niewielką ilością oleju od tuńczyka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem ozdobić pozostałymi grzybkami i listkami koperku. Zamiast trąbek można użyć innych grzybków marynowanych.