Zupa grysikowa na rosole z pulpetami mięsno-ryżowymi
Pyszna, pożywna zupa
składniki:
- 1/2 litra rosołu wołowo drobiowego
- 2 łyżki kaszu manny
- 100 ml śmietany
- 1-2 łyżki koperku
- 1/2 szklanki mięsa gotowanego z kurczaka
- 3/4 szklanki ryżu długoziarnistego Kupiec
- 1 jajko
- do smaku: sól
- pieprz czarny mielony
- pieprz ziołowy
sposób przygotowania: Mięso było z kurczaka a właściwie to kawałeczki obrane z korpusu, na którym m.in. gotowałam rosół. Zmiksowałam je w rozdrabniaczu wbijając małe jajko a następnie masę zmieszałam z ugotowanym na sypko białym ryżem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzami, wymieszałam dokładnie i odstawiłam żeby ryż wchłonął wilgoć – gdyby masa wydawała Wam się jednak za rzadka można dosypać 1 łyżeczkę suchej kaszy manny. Następnie z masy uformowałam 8 niedużych pulpecików i bardzo delikatnie włożyłam je do garnka z gotującym się lekko rosołem. Gotowałam na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok. 5 min.. Wyjęłam łyżką cedzakową na talerz a do wywaru wsypałam pomalutku kaszę cały czas go intensywnie mieszając żeby nie zrobiły się grudki, gotowałam 2 min.. Śmietanę 12% roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam niewielką ilością zupy i wlałam do garnka. Dosypałam koperek. Podałam z ugotowanymi pulpecikami.