Zupa grysikowa na rosole z pulpetami mięsno-ryżowymi

17 lipca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pyszna, pożywna zupa

składniki:

  • 1/2 litra rosołu wołowo drobiowego
  • 2 łyżki kaszu manny
  • 100 ml śmietany
  • 1-2 łyżki koperku
  • 1/2 szklanki mięsa gotowanego z kurczaka
  • 3/4 szklanki ryżu długoziarnistego Kupiec
  • 1 jajko
  • do smaku: sól
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziołowy

sposób przygotowania: Mięso było z kurczaka a właściwie to kawałeczki obrane z  korpusu, na którym m.in. gotowałam rosół. Zmiksowałam je w rozdrabniaczu wbijając małe jajko a następnie masę zmieszałam z ugotowanym na sypko białym ryżem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzami, wymieszałam dokładnie i odstawiłam żeby ryż wchłonął wilgoć – gdyby masa wydawała Wam się jednak za rzadka można dosypać 1 łyżeczkę suchej kaszy manny. Następnie z masy uformowałam 8 niedużych pulpecików i bardzo delikatnie włożyłam je do garnka z gotującym się lekko rosołem. Gotowałam na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok. 5 min.. Wyjęłam łyżką cedzakową na talerz a do wywaru wsypałam pomalutku kaszę cały czas go intensywnie mieszając żeby nie zrobiły się grudki, gotowałam 2 min.. Śmietanę 12% roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam niewielką ilością zupy i  wlałam do garnka. Dosypałam koperek. Podałam z ugotowanymi pulpecikami.

file1310926866