Kurczak w sosie jogurtowym z ryżem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 duży filet z kurczaka
- 2-3 niewielkie marchewki
- pół średniego selera
- 1 średnia cebula
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 mały jogurt naturalny (najlepszy Bakoma)
- 2 łyżeczki curry
- 125 ml śmietany 30% (słodkiej)
Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki, a cebulkę w cienkie piórka poszatkować. Najpierw wrzucić marchewkę z selerem na rozgrzaną oliwę na patelnię, po ok. 20 min. dodać cebulkę. Warzywa mają nabrać intensywnego kolorku. Filet z kurczaka pokroić w paseczki. Mięso przełożyć na podsmażone warzywa, mieszać i smażyć na niewielkim ogniu, aż kurczak będzie biały. Jogurt dokładnie wymieszać z curry i wlać na patelnię. Cały czas mieszając, dusimy pod przykryciem kilka minut.
Kurczaka w sosie podawać z ryżem, białym lub brązowym.