Błyskawiczne risotto z warzywami

14 lipca 2011, dodał: Mysiunia
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 szklanka ryżu białego firmy Kupiec
2 czerwone papryki
1 duża cukinia (ok 1,5 kg)
1 pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
4 pomidory
2 cebule
olej
2 kostki grzybowe
1 łyżka przyprawy do gyrosa
sól i pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, do dużego garnka wlewamy tyle oleju aby zakryło dno, kiedy się nagrzeje wrzucamy mięso i podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przesmażone wcześniej pieczarki, które kroimy w półplasterki.  Cukinie obieramy i kroimy w  kostkę, dodajemy razem z papryką pokrojoną w kostkę do mięsa. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w grubsze cząstki, dodajemy do pozostałych składników, wrzucamy kostki grzybowe oraz wsypujemy przyprawę do gyrosa – gotujemy do miękkości warzyw oraz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ryż gotujemy na sypko w dużej ilości wody, a następnie odcedzamy (nie może być rozgotowany!). Kiedy warzywa i mięso są miękkie, to dodajemy do nich ryż i mieszamy – podajemy.

file1310639216