Cytrynowo migdałowy pudding ryżowy
Składniki:
- 4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki ryżu białego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- 1/8 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/4 szklanki likieru amaretto
- Starka skórka z trzech dużych cytryn
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki pokrojonych, uprażonych migdałów*
Sposób przygotowania
Do garnka wlać mleko i wsypać ryż, cukier, laskę wanilii i sól. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż zmięknie, około 35 minut.
W średniej misce wymieszać sok z cytryny, amaretto i skórkę z cytryny. Powoli wlewać do mleka z ryżem, po czym gotować jeszcze przez 10 minut. Wyjąć i wyrzucić laskę wanilii. Wymieszać ze śmietaną (mieszanina będzie nadal rzadka, ale zgęstnieje jak ostygnie). Włożyć pudding do miski. Przykryć i przechowywać w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
Posypać schłodzony pudding migdałami i podać.
*Aby uprażyć migdały, ułóż je w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 350 stopni Celsjusza, aż lekko się zarumienią, około 6 – 8 minut. Ostudź przed użyciem.
Smacznego!