Cytrynowo migdałowy pudding ryżowy

11 lipca 2011, dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki ryżu białego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1/8 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/4 szklanki likieru amaretto
  • Starka skórka z trzech dużych cytryn
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki pokrojonych, uprażonych migdałów*

Sposób przygotowania

Do garnka wlać mleko i wsypać ryż, cukier, laskę wanilii i sól. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż zmięknie, około 35 minut.

W średniej misce wymieszać sok z cytryny, amaretto i skórkę z cytryny. Powoli wlewać do mleka z ryżem, po czym gotować jeszcze przez 10 minut. Wyjąć i wyrzucić laskę wanilii. Wymieszać ze śmietaną (mieszanina będzie nadal rzadka, ale zgęstnieje jak ostygnie). Włożyć pudding do miski. Przykryć i przechowywać w lodówce przez co najmniej 4 godziny.

Posypać schłodzony pudding migdałami i podać.

*Aby uprażyć migdały, ułóż je w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 350 stopni Celsjusza, aż lekko się zarumienią, około 6 – 8 minut. Ostudź przed użyciem.

Smacznego!

file1310410274