Poziomki z kremem waniliowym
Artykuł zewnętrzny
Nic tak wspaniale nie pachnie jak leśne poziomki!
Składniki
- 1 szklanka świeżych poziomek, najlepiej własnoręcznie zbieranych w lesie :-)
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 1 torebeczka cukru waniliowego 8g
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 serek homogenizowany waniliowy 150g
- skórka otarta z połówki cytryny
Opis przygotowania
Cytrynę wyszorować i sparzyć, otrzeć skórkę z połowy. Poziomki można delikatnie opłukać i osuszyć – jeśli mamy pewność, że pochodzą z czystego miejsca lub z własnego ogródka to lepiej nie płukać. Śmietankę schłodzić dobrze w lodówce (przynajmniej 1h) następnie wlać do wysokiego naczynia i ubijać mikserem na średnich obrotach, dodać cukier puder i waniliowy, ubijać dalej na dużych obrotach aż będzie sztywna. Wymieszać delikatnie z serkiem waniliowym i skórką cytrynową. Nakładać porcje kremu do miseczek lub pucharków, posypać obficie poziomkami i podawać. Ilość składników na 3 porcje.