Pamparara – carbonara z makaronu razowego
Pamparara – Carbonara!
A właściwie – prawie carbonara, bo to wariacja na temat tego popularnego makaronowego dania, stworzona w oparciu o to, co akurat jest pod ręką…
Składniki (4-6 porcji):
500 g makaronu razowego
200 g polędwicy sopockiej lub innej szynki
200 ml śmietany kremówki
1 jajo
2 łyżki pieczarek „ze słoika” lub wstępnie podsmażonych (ja robię takie w wekach i mam potem zapas na szybkie obiady)
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 plastry żółtego sera
kilka listków bazylii
2 łyżki oliwy
sól, pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
Zagotować osoloną lekko wodę na makaron, wrzucić makaron i gotować aż do stanu al dente. ;)
Polędwicę pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z cebulą i serem. Czosnek zetrzeć.
Cebulę zeszklić na oliwie, następnie dodać do niej pieczarki ze słoika. Po 2-3 minutach dorzucić polędwicę i podsmażać na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
W tym czasie odcedzić makaron.
Śmietanę wymieszać z roztrzepanym jajem i przyprawami, a następnie dodać do smażącej się szynki z cebulką i pieczarkami.
Wymieszać dokładnie, zmniejszyć ogień, żeby się nie zwarzyło. Po 2-3 minutach dodać kawałki sera i wymieszać. Mieszać, aż ser się roztopi.
Podawać w miseczkach lub na talerzach, udekorowane bazylią.
Całość – łącznie z jedzeniem – nigdy nie zajęła mi więcej, niż 30 minut. ;)
Smacznego! :D