Bakalie do potraw z grilla

22 czerwca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Bakalie Siesta – oryginalny dodatek do potraw z grilla

Konsumenci coraz częściej przekonują się o wszechstronnym zastosowaniu bakalii. Można je dodawać nawet do potraw z grilla. Suszone owoce doskonale sprawdzą się jako urozmaicenie szaszłyków bądź nadzienie do rolad mięsnych, natomiast ziarna wzbogacą smak sałatek podawanych do dań z grilla. Bakalie Siesta pomogą uciec od rutyny w komponowaniu grillowego menu.

Suszone morele, śliwki i daktyle drylowane mogą stać się zdrowym i oryginalnym wykończeniem szaszłyków z grilla. Można je połączyć z ulubionym rodzajem mięsa oraz warzywnymi dodatkami np: cebulą, papryką czy cukinią. Dzięki zestawieniu różnych kolorów, takie szaszłyki będą wyglądały bardzo apetycznie, a połączenie smaku grillowanego mięsa, warzyw i suszonych owoców daje znakomite efekty.

Ciekawą propozycją są także roladki z grilla. Pierś z kurczaka albo schab środkowy należy cienko rozbić i zawinąć w niego ulubione dodatki np. Suszone śliwki lub Morele suszone Siesta. Po spięciu wykałaczkami wystarczy upiec roladki na grillu. Można także użyć Daktyli drylowanych Siesta. Dodadzą mięsu naturalnej słodyczy i w połączeniu z orientalnymi przyprawami, np. curry i imbirem pomogą stworzyć egzotyczne i oryginalne danie.

Obowiązkowym dodatkiem do mięs z grilla są sałatki. Dodanie do nich Słonecznika łuskanego lub Pestek dyni Siesta nie tylko urozmaici ich smak, ale też podniesie walory odżywcze dania. Aby ziarna były bardziej chrupiące można uprażyć je na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

Producent: Jutrzenka Colian

Produkt: Śliwki suszone (100g), Morele suszone (100g), Daktyle drylowane (100g). Pestki dyni (100g), Słonecznik łuskany (100 g)

Cena: Śliwki suszone ok. 3,50zł, Morele suszone ok. 4 zł, Daktyle drylowane ok. 2,50 zł, Pestki dyni ok.4,20 zł, Słonecznik łuskany 2,40 zł.