Babeczka piaskowa

22 listopada 2009, dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • cukier puder – 20 dag
  • duże jajka – 4 szt
  • kakao – 1 łyżka
  • masło – 20 dag
  • mąka pszenna – 15 dag
  • mąka ziemniaczana – 10 dag
  • otarta skórka z cytryny – 1/2 szt
  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
  • sok z cytryny – 1 szt
  • śmietana – 3-4 łyżki

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na pulchną masę i, nadal ucierając, porcjami dodawać kolejno: żółtka,cukier, otartą skórkę i sok z cytryny, a na samym końcu śmietanę. Z białek ubić pianę,połączyć z masą, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie wymieszać.Podzielić ciasto na dwie części. Do mniejszej (ok.1/3 ciasta) wsypać kakao i zamieszać.Wyłożyć jasne ciasto do podłużnej formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą,a następnie na środku wzdłuż całej długości formy wyłożyć ciemne ciasto.Piec ok. 45-50 min w temp. 180 stopni C.