Babeczka piaskowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- cukier puder – 20 dag
- duże jajka – 4 szt
- kakao – 1 łyżka
- masło – 20 dag
- mąka pszenna – 15 dag
- mąka ziemniaczana – 10 dag
- otarta skórka z cytryny – 1/2 szt
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
- sok z cytryny – 1 szt
- śmietana – 3-4 łyżki
Sposób przygotowania
Masło utrzeć na pulchną masę i, nadal ucierając, porcjami dodawać kolejno: żółtka,cukier, otartą skórkę i sok z cytryny, a na samym końcu śmietanę. Z białek ubić pianę,połączyć z masą, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie wymieszać.Podzielić ciasto na dwie części. Do mniejszej (ok.1/3 ciasta) wsypać kakao i zamieszać.Wyłożyć jasne ciasto do podłużnej formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą,a następnie na środku wzdłuż całej długości formy wyłożyć ciemne ciasto.Piec ok. 45-50 min w temp. 180 stopni C.