Krem z wiśniami
Artykuł zewnętrzny
Składniki
Laskę wanilii naciąć wzdłuż, dodać do mleka i zagotować. Do mleka wsypać ryż i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Laskę wanilii usunąć. Wiśnie osączyć, zalewę zachować. Owoce skropić 30 g cherry. Mąkę dokładnie wymieszać z pozostałą porcją alkoholu.
Zalewę z wiśni zagotować z cynamonem i 2 łyżkami cukru, dodać mąkę ziemniaczaną, całość doprowadzić do wrzenia. Z kisielu usunąć cynamon, następnie dodać wiśnie. Do ryżu dodać pozostały cukier i szczyptę soli, wymieszać i wystudzić. Następnie dodać twarożku śmietankowego i delikatnie wymieszać. Do pucharków wkładać kolejno warstwy owoców i masy twarożkowo-ryżowej.