Krem z wiśniami

21 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 1 laska wanilii
  • 1/2 l mleka
  • 120 g ryżu
  • 700 g wydrylowanych wiśni ze słoika
  • 40 g cherry
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 mała laska cynamonu
  • 6 łyżek cukru
  • sól
  • 250 g twarożku śmietankowego
  • Laskę wanilii naciąć wzdłuż, dodać do mleka i zagotować. Do mleka wsypać ryż i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Laskę wanilii usunąć. Wiśnie osączyć, zalewę zachować. Owoce skropić 30 g cherry. Mąkę dokładnie wymieszać z pozostałą porcją alkoholu.
    Zalewę z wiśni zagotować z cynamonem i 2 łyżkami cukru, dodać mąkę ziemniaczaną, całość doprowadzić do wrzenia. Z kisielu usunąć cynamon, następnie dodać wiśnie. Do ryżu dodać pozostały cukier i szczyptę soli, wymieszać i wystudzić. Następnie dodać twarożku śmietankowego i delikatnie wymieszać. Do pucharków wkładać kolejno warstwy owoców i masy twarożkowo-ryżowej.