salatka z tuńczyka
Składniki
300 g filetów z tuńczyka w oleju
150 g sałatki rukola
150 g jabłka
200 g pomidorków koktajlowych
3 ugotowane na twardo jajka
1 łyżka kaparów
Sos:
2 łyżeczki Vegety pikantnej
2-3 łyżki gorącej wody
2-3 łyżki octu jabłkowego
50 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki sosu sojowego
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
Przygotowanie
1. Filety tuńczyka dokładnie odsączyć i włożyć do głębokiego naczynia.
2. Dodać rukolę, pokrojone w kostkę jabłko, pomidorki koktajlowe, pokrojone jajka i kapary (opłukane uprzednio wodą).
3. Przygotowanie sosu do sałatki: Vegetę pikantną zalać wodą i odstawić na ok 5 minut.
4. Następnie dodać ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, sos sojowy, przeciśnięty czosnek i posiekaną bazylię.
Rada
Sos do sałatki można również podawać oddzielnie.
na podstawie: www.podravka.pl