Makaron z brokułami

21 czerwca 2013, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 opakowanie makaronu świderki (ok.40 dkg.),

25 dkg.brokułów (może być więcej-wg.uznania)

2 średnie cebule,

30 dkg.chudego boczku,

2-3 łyżki oleju,

3  ząbki czosnku,

1 kostka bulionu warzywnego,

sól i pieprz.

Przygotowanie: Makaron gotujemy ok. 10 minut. Brokuły podzielić na różyczki. Zagotować wodę, rozpuścić w niej kostkę warzywną. Włożyć brokuły, gotować 5 minut, odcedzić. w tym czasie czosnek obrać, drobno posiekać i  pokroić w kostkę cebulę. Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Boczek pokroić i podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem jeszcze ok. 3 minuty. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu wsypujemy zawartość patelni, całość mieszamy. Makaron wykładamy na talerz, na środek nakładamy ugotowane brokuły. Przyprawiamy solą i pieprzem.

file1307610986