Zupa krem kalarepkowy

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lekka wiosenno-letnia zupka

Czas : 30 minut

Składniki

  • 2 kalarepki ( ok .0,5 kg wagi )
  • 1,5 szklanki bulionu ( lub wywaru z duszenia faszerowanych kalarepek )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1/3 pęczka pokrojonego koperku
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka masła

Zupkę z reguły robię jako wynik wcześniejszego gotowania faszerowanych mięsem mielonym kalarepek (w wyniku wydrążenia zostają kawałki kalarepki – można oczywiście użyć obranych kalarepek , a po duszeniu kalarepek zostaje wywar)

Kawałki kalarepki zalać wywarem lub bulionem ( może być z kostki ) .Wsypać połowę kopru i gotować 30 minut na małym gazie. Dodać masło , śmietankę i zmiksować w malakserze na puszysty krem.

Doprawić solą , cukrem .Podawać posypaną koperkiem – samą lub z np. z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

file1306827012