Pleśniak z borówkami

19 listopada 2009,
dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:
– 1 kostka margaryny
– 1 szklanki cukru
– 5 żółtek
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 szklanki mąki krupczatki

Nadzienie:
– 2,5 l borówek
– 5 białek
– 1 opakowanie kisielu owocowego
– 1 szklanka cukru

Przygotowanie:
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać pięć żółtek i cukier waniliowy. Dalej ucierać. Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z mąką. Ciasto wyrobić ręką, podzielić na 3 równej wielkości kule, wstawić do lodówki na ½ h.
Dwie kule ciasta rozłożyć na blachę (pozakłuwać widelcem), nałożyć owoce. Ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru, a na koniec dodać do niej jeden kisiel owocowy. Pianę rozłożyć na owoce. Na pianę wyłożyć posypkę z trzeciej kuli ciasta – krusząc ciasto w dłoniach. Piec około 45 – 50 minut w temp. 200 ۫C. Znakiem, że ciasto będzie gotowe, jest zarumieniona, jasnobrązowa posypka. Można podawać z ubitą śmietaną.

file1258663877



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...