Pleśniak z borówkami

19 listopada 2009,
dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:
– 1 kostka margaryny
– 1 szklanki cukru
– 5 żółtek
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 szklanki mąki krupczatki

Nadzienie:
– 2,5 l borówek
– 5 białek
– 1 opakowanie kisielu owocowego
– 1 szklanka cukru

Przygotowanie:
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać pięć żółtek i cukier waniliowy. Dalej ucierać. Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z mąką. Ciasto wyrobić ręką, podzielić na 3 równej wielkości kule, wstawić do lodówki na ½ h.
Dwie kule ciasta rozłożyć na blachę (pozakłuwać widelcem), nałożyć owoce. Ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru, a na koniec dodać do niej jeden kisiel owocowy. Pianę rozłożyć na owoce. Na pianę wyłożyć posypkę z trzeciej kuli ciasta – krusząc ciasto w dłoniach. Piec około 45 – 50 minut w temp. 200 ۫C. Znakiem, że ciasto będzie gotowe, jest zarumieniona, jasnobrązowa posypka. Można podawać z ubitą śmietaną.

file1258663877



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.