Knedle ze śliwkami

19 listopada 2009,
dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 0,5 kg ziemniaków
– 15 dag mąki pszennej
– sól
– 1 jajo
– 20 dag śliwek

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie. Dobrze ubić tłuczkiem (jak na kluski śląskie). Poczekać aż trochę wystygną, dodać jedno jajo i wymieszać ręką. Połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Ma ono być plastyczne. Gdyby się zbyt kleiło, dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Śliwki wydrylować i poprzekrajać na połówki. Przygotować mieszankę cukru kryształu z cynamonem. Cukier ma być brązowy.
Urywać po kawałku ciasta, formować mały placuszek, na nim kłaść połówkę śliwki, posypać cukrem z cynamonem. Zamknąć śliwkę w cieście i formować knedel (kulkę). Można sobie pomagać, maczając dłonie w mące. Między czasie, zagotować osolony wrzątek i od razu wrzucać knedle do wody. Jeśli będą leżały, poprzyklejają się do naczynia, na którym leżą, śliwki będą puszczać sok i w rezultacie knedle mogą się otwierać. Gotować tak długo, aż knedle wypłyną. Potem jeszcze przez 2-3 minuty.
Knedle okraszać masłem z bułką tartą.
Do smaku można jeszcze posypać cukrem kryształem.

file1258663682



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.