Zupa ogórkowa

19 listopada 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Marchew (średnia) 1szt.

Pietruszka (średnia) 1/2szt.

Seler (mały kawałek)

Ogórki kiszone (średnie) 4 szt.

Sok z kiszonych ogórków  kilka łyżek

Olej słonecznikowy 1 łyżka

Mąka  1 łyżka

Zielona pietruszka 1 łyżka

Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, ugotować. Wywar odcedzić, warzywa zużyć do innej potrawy. Ogórki kiszone obrać, zetrzeć na tarce, dodać do wywaru. Jeśli zachodzi potrzeba, dodać sok z kiszonych ogórków do smaku. Z mąki, oleju i mleka sporządzić zawiesinę, mieszając wlać do zupy, zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem. Przed podaniem dodać drobno posiekaną pietruszkę. Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą.

file1258631574