Czym jest tak naprawdę żywność ekologiczna?

20 maja 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Co kryje się pod pojęciem żywność ekologiczna?

Prawie każdy z nas spotkał się z określeniem „żywność ekologiczna”. Jednak czy każdy z nas wie, co tak naprawdę kryje się pod tym pojęciem?

Poznajmy  prawdy i mity o zdrowej żywności.

Żyjemy w czasach konsumpcyjnych. Gdy wybieramy się na zakupy kupujemy wzrokowo, staramy się wybrać najbardziej kolorowe i dorodne warzywa i owoce, oraz produkty o jak najdłuższym terminie ważności.

Nie zastanawiamy się  czy są to produkty zdrowe? Wyglądają ładnie, więc myślimy że kupujemy „zdrowo”. Tylko czy tak jest?

Jeśli chcemy mieć pewność, że żywność, którą kupujemy jest najwyższej jakości, najbardziej wartościowa i zdrowa powinniśmy zainteresować się bliżej ekologiczną żywnością.

Musimy pamiętać o tym, że przy produkcji konwencjonalnej żywności powszechnie stosuje się dodatki i substancje wspomagające, które są szkodliwe dla naszego organizmu oraz, że żywność konwencjonalna jest genetycznie modyfikowana.

Przy jej produkcji używane są sztuczne nawozy i chemiczne środki ochrony roślin. Mięso z produkcji konwencjonalnej zawiera w sobie sztuczne wspomagacze, odżywki, hormony wzrostu i inne produkty mające doprowadzić do zwiększonej masy zwierząt w sposób nienaturalny, a więc niekoniecznie bez wpływu na zdrowie zwierzęcia i w konsekwencji nasze.

Co prawda owoce i warzywa z upraw ekologicznych są często brzydsze i mniejsze ale za to mamy gwarancję, że  przy produkcji ekologicznej żywności muszą być spełnione określone standardy.

Najważniejszą i najczęściej wymienianą zasadą eko-produkcji jest stosowanie środków naturalnych, nie przetworzonych technologicznie. W produkcji eko-żywności niedopuszczalne jest stosowanie genetycznych modyfikacji, a w produkcji zwierzęcej pasz przemysłowych, antybiotyków czy stymulatorów wzrostu. Gleby, na których rosną ekologiczne uprawy nawożone są nawozami zielonymi, kompostem, obornikiem i innymi minerałami pochodzącymi z przyrody.

Rośliny, warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych, dzięki wzrostowi pozbawionemu ingerencji chemicznych środków ochrony roślin oraz środków zabezpieczających przed szkodnikami są zdecydowanie zdrowsze, ponieważ spożywając je nie dostarczamy naszemu organizmowi wszystkich tych chemicznych substancji, które stosowane były w celu ich polepszenia i przedłużenia ich trwałości.

Ekologiczne gospodarstwa charakteryzują się rezygnacją ze wspomagaczy czy innych sztucznych dodatków do paszy np. dla zwierząt. Ponadto w prawdziwych ekologicznych artykułach spożywczych ze świecą szukać sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych czy konserwujących.

Biorąc pod uwagę tradycyjny i najczęściej stosowany sposób wytwarzania i powstawania produktów spożywczych zalet żywności ekologicznej nie trzeba długo szukać.

Żywność ekologiczna ma oczywiste walory zdrowotne i biologiczne, zawiera m.in. więcej witamin i składników mineralnych w porównaniu z żywnością pochodzącą z upraw konwencjonalnych. Ekologiczne metody produkcji żywności są również

Więc co  z tego, że są to owoce czy warzywa brzydsze, mniejsze i nie często mniej atrakcyjne. Ale o ile zdrowsze! Ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych, konserwujących.

Może warto się nad tym zastanowić?

Zanim jednak zdecydujemy się na zakup żywności określanej mianem „ekologiczna” powinniśmy pamiętać, o tym, że nazwa ta bywa często nadużywana. Bywa tak, że producenci używają chwytów marketingowych dla swoich produktów i określają je mianem: zdrowa żywność, produkty prosto od chłopa, naturalne, bez konserwantów, z najczystszych terenów Polski itp. Jest to jednak tylko nazwa potoczna.

Eko-żywność musi spełnić szereg warunków. Przede wszystkim w odróżnieniu od konwencjonalnej żywności jest certyfikowana.

Podczas zakupów nie zwracamy uwagi na oznaczenia i certyfikaty znajdujące się na opakowaniach produktów. Często też nie czytamy etykiet zamieszczonych na tych produktach. Czy słusznie?

Na etykiecie eko-produktu powinny znaleźć się następujące informacje:

  • nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent,
  • nazwa i adres producenta oraz jeśli różny – właściciela lub sprzedawcy produktu,
  • nazwa produktu, znak identyfikacyjny partii towaru.

Graficznym odzwierciedleniem tego, że produkt został wytworzony zgodnie z systemem kontroli i certyfikacji produkcji ekologicznej. Jest wspólnotowy znak „rolnictwo ekologiczne” umieszczony na etykiecie produktu oraz napis „rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”.

Biorąc w sklepie do ręki produkt oznaczony w taki właśnie sposób możemy być pewni, że jest to naprawdę ekologiczna żywność.

Oprócz wspominanego, coraz powszechniej stosowanego logo europejskiego z kłosem, uprawnienia jednostek certyfikujących, mają:

  • Jednostka Certyfikacji Produkcji Ekologicznej PNG Sp. z o.o.
  • AGRO BIO TEST Sp. z o. o.
  • BIOEKSPERT Sp. z o.o.
  • COBICO Sp. z o.o.
  • EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.
  • POLSKIE CENTRUM BADAŃ I CERTYFIKACJI S.A. ODDZ/ W PILE
  • BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o.

Jednostki certyfikujące regularnie raz do roku odbywają kontrole w gospodarstwach i przetwórniach certyfikowanych. Wydawany jest certyfikat, który  może być rok rocznie odnawiany po przejściu pozytywnej kontroli.

Gdzie kupić żywność ekologiczną?

W całej Polsce jest około 500 eko-sklepów, w Warszawie około 40. Sklepy specjalistyczne uzupełnią stoiska w sieciach handlowych. Jednak, jak dotychczas, tylko w niektórych supermarketach można, i to z trudem, znaleźć regały z ekologiczną żywnością. Jednak na dzień dzisiejszy największy wybór ekologicznych artykułów spożywczych jest w małych sklepach ze zdrową żywnością.

Pocieszający jest fakt, że na pewno będzie takich sklepów coraz więcej, gdyż wartość polskiego rynku żywności ekologicznej według prognozowanych danych firmy Sixty Two International Colsuntants szacowana jest na 50 ml Euro i w najbliższych 10 latach wzrośnie aż 10 krotnie.

Nadwaga i alergie. Dwa cywilizacyjno-zdrowotne problemy, które zaczynają coraz częściej dawać o sobie znać także w Polsce. Coraz więcej ludzi uważa, że odpowiedzią na nie jest żywność ekologiczna. Może więc warto zainwestować w swoje zdrowie i zacząć zwracać uwagę na to co jemy?

Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 oraz Modlińska 310/312 Fort Piontek Warszawa

www.waszsklep.com.pl

Zobacz również:

  1. Jak rozpoznać produkty ekologiczne
  2. Jakie mleko lepsze: kozie czy krowie?
  3. Dobra mąka na chleb
  4. Jak zrobić chleb na zakwasie?