Łosoś w zielonym chili i szparagami

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Tym razem zestawiłam delikatny smak zielonych szparagów z ostrością zielonego chili – a to wszystko z łososiem- pycha .

Czas : 15 minut + marynowanie

Składniki :

  • 2 kawałki filetu  z łososia ze skórą
  • olej z pestek winogron
  • sok z 2 dużych cytryn
  • 1 łyżeczka ,,Zielonego chili  ,, ( Tao-Tao )
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • sól
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 12 zielonych szparagów

Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju, soku z cytryny, sosu zielone chili z  i 1/2 łyżeczki pieprzu.

Filety ułożyć w wąskim pojemniku. Zalać marynatą i zostawić na 1 godzinę w lodówce. Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .

Ze szparagów odciąć końcówki  (tak 1/3 długości) i obrać obieraczką. Ułożyć w szerokim garnku, zalać woda tak by je lekko zakryła . Osolić wodę szczypta soli i dodać szczyptę cukru. Gotować ok 5 minut ( zależy od ich grubości ) od zagotowania. Sprawdzić czy są miękkie .

Na patelni rozgrzać olej z masłem. Oprószyć mąką i smażyć  łososia na rumiano z obu stron.

Podawać z ziemniakami z wody i odcedzonymi szparagami (wyjmować ostrożnie z wody by się nie połamały).

Wydawało by się, że szparagi i chili to profanacja. Ale przekonałam się już , że wbrew obiegowym opiniom szparagi lubią nutkę ostrości (np pieprz).

file1304099102