Kluseczki kładzione z sosem pieczarkowym

14 kwietnia 2011,
dodał: jolinka
Artykuł zewnętrzny

kluseczki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • Sos pieczarkowy
  • 1/2 kg pieczarek
  • 100 ml śmietany 18%
  • cebulka
  • odrobina masła klarowanego/1 łyżka/

Ziemniaki ścieram na tarce. Przekładam na sito i czekam aż odsączy się nadmiar płynu. Dodaję jajko, mąkę, sól i pieprz. Mieszam. Ciasto ma być gęste. Do gotującej, osolonej wody wrzucam łyżką porcje ciasta/można kroić je prosto z deseczki na małe kawałki. Gotowe, gdy wypłyną na wierzch.

Na sklarowanym maśle szklę cebulę i dodaję pieczarki drobniutko pokrojone. Smażę kilka minut /około8/. Solę i pieprzę. Na koniec dodaję dobrą śmietanę! Wspaniałe danie na postny obiad i nie tylko.



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...