Kluseczki kładzione z sosem pieczarkowym

14 kwietnia 2011, dodał: jolinka
Artykuł zewnętrzny

kluseczki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • Sos pieczarkowy
  • 1/2 kg pieczarek
  • 100 ml śmietany 18%
  • cebulka
  • odrobina masła klarowanego/1 łyżka/

Ziemniaki ścieram na tarce. Przekładam na sito i czekam aż odsączy się nadmiar płynu. Dodaję jajko, mąkę, sól i pieprz. Mieszam. Ciasto ma być gęste. Do gotującej, osolonej wody wrzucam łyżką porcje ciasta/można kroić je prosto z deseczki na małe kawałki. Gotowe, gdy wypłyną na wierzch.

Na sklarowanym maśle szklę cebulę i dodaję pieczarki drobniutko pokrojone. Smażę kilka minut /około8/. Solę i pieprzę. Na koniec dodaję dobrą śmietanę! Wspaniałe danie na postny obiad i nie tylko.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz