Zielony omlet rybny
Fascynuje mnie sprawdzanie połączeń smakowych i wykorzystania produktów w niekonwencjonalny sposób.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 20 dag filetów rybnych ( bez skóry , o delikatnym smaku – użyłam soli )
- 20 dag mrożonego szpinaku mielonego
- 6 jajek
- 4 wafle extra cienkie kukurydziane Good Food
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 łyżki pokrojonego koperku
- olej
Rozmrożoną i osuszoną rybę, rozmrożony szpinak, pokruszone wafle , jajka , koper -zmiksować w malakserze. Dodać sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Rozgrzać kwadratową patelnię do omletów i posmarować ją olejem. Wlać pierwszą warstwę omletu (1 łyżka wazowa nie pełna)- poruszając patelnią rozprowadzić po całej powierzchni. Gdy masa się zetnie zrolować za pomocą drewnianych łopatek i zostawić na końcu patelni . Na wolną powierzchnię wylać następną porcję masy omletowej. Gdy masa się zetnie ponownie całość zrolować. I tak postępować aż całość zostanie usmażona. Na patelnie wlać 2 łyżki oleju i przesunąć rulon omletu na skos. Podsmażyć przewracając delikatnie na druga stronę.
Zsunąć na deskę do krojenia i pociąć na grube paski. Podawać z ostrymi sosami o orientalnych smakach (podałam z sosem chilli z cytryną bo taki smak mi pasował).
Inspiracją dla tego dania były japońskie omlety Tamagoyaki.