Polędwica ze strusia

5 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

600 g polędwicy ze strusia

Marynata:
100 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżeczka kaparów

Sos:
160 g świeżych truskawek
100 g masła cytrynowego
Kilka listków świeżej mięty
50 ml białego wina

Bukiet sałat

Mięso oczyścić z błon, umyć i przełożyć do płaskiego naczynia. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie obłożyć nimi mięso. Tak samo postąpić z czosnkiem, rozmarynem, roztartymi w moździerzu jagodami jałowca oraz liściem laurowym. Czerwone wino połączyć z syropem i zalać nim mięso. Odstawić do lodówki na około 12 godzin.

W rondelku zagotować białe wino, dodać masło cytrynowe oraz posiekaną świeżą miętę. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w plasterki truskawki. Mięso wyjąć z marynaty i smażyć na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej ze stron stron. Polędwicę ze strusia podawać z sosem truskawkowym, kolorowymi sałatami, grubo mielonym czarnym pieprzem oraz ewentualnie pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

źródło: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.