Ziemniaki z grilla z sosem czosnkowym
Artykuł zewnętrzny
Potrawa dla 5 osób
- 10 ziemniaków
- boczek w plasterkach (jeden plasterek na jednego ziemniaka)
- 1/2 kostki masła
- sól
- przyprawa do ziemniaków
- 2 jogurty naturalne
- 4 ząbki czosnku
- koperek
- folia aluminiowa
- majonez
Przygotowanie : Obierz ziemniaki, dokładnie je opłucz i gotuj przez około 15 minut. Po wyjęciu z wody, osusz je a następnie każdego ziemniaka przekrój na pół, posmaruj masłem, po czym połóż na nie boczek. Dla smaku posyp ziemniaki przyprawą, odrobioną soli oraz koperkiem. Złączone już połówki owiń w folię aluminiową i połóż na grilla. Piecz przez około 30 minut. W tym czasie wykonaj sos czosnkowy. Do miseczki wlej jogurty, dodaj do nich 3 łyżki majonezu, czosnek (możesz przecisnąć go przez praskę lub posiekać), oraz szczyptę soli i pieprzu dla smaku. Kiedy ziemniaki będą gotowe, wyjmij je z foli i polej przygotowanym wcześniej sosem.
Smacznego ;) !